Monday, May 24, 2010

BISKUT KEJU HATI

Semalam saya buat biskut ni agak akhir juga.  Selepas tu ada tamu pula datang ke rumah.  Jadi hari inilah saya berkongsi resipi tu.

Biskut Keju Hati

Bahan-bahannya:

120 gm mentega
60   gm keju berkerim
180 gm tepung gandum
60   gm tepung kastard
60   gm tepung jagung
200 gm gula ising
2 biji putih telur grade B
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit bancuhan coklat pekat jika suka

Cara-caranya:
  1. Pukul mentega dan keju dengan 50 gm gula ising hingga sebati kembang.
  2. Ayak tepung gandum, tepung kastard dan 45 gm tepung jagung 2 kali.
  3. Masukkan 1/2 sudu esen vanilla ke dalam adunan dan keju.  Kacau sebati.
  4. Buat lubang di tepung, letakkan adunan mentega dan keju.
  5. Bawakan tepung ke tengah sedikit demi sedikit untuk di sebatikan dengan adunan mentega dan keju.
  6. Golekan doh beberapa kali.  Canai dan terap dengan acuan hati atau lain-lain mengikut kesukaan (kena tukar nama le!).  Atur di dulang pembakar.
  7. Campurkan semua bahan-bahan yang masih tinggal dan pukul dengan kelajuan tinggi  hingga sebati pekat.
  8. Ratakan di atas kepingan biskut yang diterap tadi.  Jika suka ukir bentuk bunga di tengah lapisan atas itu dengan bancuhan coklat pekat.
  9. Bakar hingga masak.
Mudah saja kan.  Biskut ini boleh tahan sebulan lebih jika disimpan dengan baik dalam bekas yang kedap udara.

4 comments:

ROHA said...

Salam.
Nampak menarik! Rasa pun mesti sedap sbb ada keju lag! :)

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Hmmm ... ni kira mmg gigi manis! Ye ke istilah ni? Hehe.

BID said...

Aslmkm.
Waa mesti sedap!

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Lalu je le. :)