Petang semalam rasa teringin pula nak makan biskut bijan. Alang-alang saya dah buat, saya berkongsilah di sini.
Biskut Rangup Bijan
Bahan-bahannya:
- 1 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 cawan mentega
- 3/4 tin susu pekat
- 2 biji telur putih
- 1/2 cawan bijan - goreng tanpa minyak hingga kekuningan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 teh baking powder
- secubit garam
Cara-caranya:
- Ayak tepung jagung, tepung ubi dan baking powder dua kali.
- Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang.
- Masukkan esen vanilla ke dalam adunan mentega. Kacau rata.
- Masukkan bijan dan secubit garam. Gaul rata.
- Pukulkan telur putih hingga kembang & ringan.
- Masukkan telur ke dalam adunan mentega. Kacau rata.
- Buat lubang di tengah tepung. Masukkan adunan mentega di tengah lubang.
- Perlahan-lahan bawakan tepung ke tengah. Pusingkan di sekeliling bekas hingga menjadi doh.
- Canai dan terap dengan acuan kesukaan.
- Bakar selama 15 - 20 minit hingga masak.
Rasanya seperti kueh bangkit dan rangup. Silakanlah mencuba ya.
7 comments:
Salam.
Ada buat utk jualan?
Aslmkm.
Hmmm, Kak G suka kueh bangkit, sedapp! :)
kuih bangkit ni kuih evergreen....
sentiasa sedap..
dah ada kamera baru ke?
Salam.
Hantaq mai sikit!
Aslmkm.
Nampak tak jelas sangat, tp kueh bangkit mmg sedap. :)
Salam Roha. Maaf la, tak buat utk jualan.
Wkmslm kak G. TK atas ziarah. Biskut diubah sesuai selera sekarang :)
kl citizen, terima kasih cikgu. Kamera anak tu, pinjam kejap. :)
Salam abg. Insya Allah esok la! :)
Wkmslm Bid. Terima kasih. Mmg sedap! Hehe.
Post a Comment